Thursday 28 June 2012


salam....lama tak bersiaran...sampaikan berhabuk blog ni...kemalasan melanda....hehe...apa pun ari ni ringan tangan pulak nak masak ..ni dia sambal udang petai...pada yang hendak mencuba silalah...:)

bahan-bahannya :)

20 ekor udang (buang kulit)
2 papan petai (kopek dan ambil isi)
5 biji bawang merah*
3 biji bawang putih*
3 sudu besar cili giling
3 sudu air asam jawa
sedikit belacan
sedikit garam
sedikit gula
sedikit perasa
sedikit minyak untuk menumis
bawang besar potong
tumbuk bahan bertanda*

cara-caranya...

1- masukakan minyak ke dalam kuali..biarkan panas dan masukkan bahan yang ditumbuk..tumiskan hingga naik bau dan kekuningan...masukkan belacan..tumis lagi..masukan cili giling masak hingga naik minyak dan cili betul-betul masak..pastikan api perlahan...

2- kemudian masukkan air asam jawa..tumis sebentar ..kemudian masukkan petai gaulkan . dan udang ...masak sebentar ..perasakan dengan gula garam dan perasa...akhir sekali taburkan bawang besar yang di potong bulat...

3- gaulkan dan angkat serta hidangkan.......

No comments:

Post a Comment